Intervenții realizate în premieră națională la Fundeni

Intervenții realizate în premieră națională la Fundeni
Publicat: 17/05/2013, 20:11
Actualizat: 20/05/2015, 01:32

Două paciente cu suferință urinară cronică din Centrul de uronefrologie Fundeni au fost suspuse, vineri, unor intervenții realizate pentru prima dată în România, constând în implanturi de electrozi pentru îmbunătățirea activității vezicii urinare, după ce tratamentele clasice au eșuat

„Intervenția realizată vineri, în premieră națională, la Centrul de Uronefrologie și Transplant Renal Fundeni s-a dovedit a fi un real succes, iar această metodă terapeutică, ce va fi aplicată începând de-acum și în România, reprezintă singura opțiune validă după eșecul tratamentului convențional”, a spus directorul centrului, Ionel Sinescu.

Acesta a mai precizat că „este vorba despre o procedură chirurgicală de neuromodulare a tractului urinar inferior, ca modalitate de tratament complex al incontinenței urinare, refractară la tratamentul clasic, realizată cu succes de o echipă mixtă româno-austriacă sub îndrumarea doctorului Johann Wachter, medic de chirurgie urologică la Donauspital din Viena cu o experiență de peste 20 de ani în acest domeniu”.

Mai exact, procedura constă în implantul la nivelul nervilor fesieri a doi electrozi cuplați ulterior cu un generator de impulsuri electrice, ce regleaza activitatea nervoasă, senzorială și motorie a vezicii urinare, reducând frecvența urinării și îmbunătățind continența urinară a pacienților ce prezintă această patologie.

„Așa cum, în cazul tensiunii arteriale crescute sau scăzute, medicii implantează bolnavilor un stimulator cardiac, pentru reglarea acesteia, tot așa, în suferința urinară cronică la care a eșuat tratamentul clasic, pacienților le poate fi implantat acest dispozitiv pentru reaglarea urinării”, a adăugat academicianul Sinescu.

Una dintre pacientele operate vineri are 26 de ani și are o suferință urinară cronică, cu simptomatologie vezicală iritativă extrem de severă ce implică urinări de 25 de ori pe zi și de zece ori pe noapte. Boala nu a răspuns la tratamentul clasic, iar prin această noua procedurî pacienta va beneficia de o îmbunătățire substanțială a calității vieții.

Intervenția realizată sub anesteziei generală a durat o oră, a precizat Robert Stoica, membru al echipei de medici ce a realizat intervenția. El a spus că electrozii au fost implantați sub control radiologic în găurile sacrate fără a exista incidente deosebite, iar pacienta și-a revenit imediat după anestezia generală.

Și a a doua intervenție, căreia i-a fost supusă o femeie de 62 de ani, a fost un succes.

Costurile unei astfel de intervenții se ridică la aproximativ 12.000 de euro și au fost finanțate chiar de producătorul echipamentului medical, firma Medtronic din SUA.

Potrivit profesorului Sinescu, această procedură medicală a fost recunoscută în SUA în urmă cu 15 ani, iar în Germania, Belgia, Olanda, Austria sau Elveția se realizează săptămânal două sau trei astfel de proceduri. În Romania, vor putea fi realizate anual 20 – 30 de astfel de intervenții.

La rândul lui, medicul Bogdan Hăineală, membru al echipei operatorii, a precizat că următorul pas va fi făcut peste aproximativ două săptămani, când pacientelor lle va fi implantat sub piele și un dispozitiv electronic de mici dimensiuni prin care medicul va putea regla activitatea nervilor care merg la vezica urinară și la sfincter.

Incontinența urinară prin imperiozitate reprezintă o patologie urologică frecvent întâlnită și cu un impact negativ asupra calității vieții. Afectează în special femeile după vârsta de 60 de ani, fiind estimat că 35 la sută dintre acestea suferă de incontinență urinară într-o formă sau alta. Dar boala este tot mai răspândită și la tinere și la mame, și frecvent tratamentul conservator sau medicamentos nu ajută la ameliorarea acestei suferințe, a mai spus medicul Robert Stoica.

În ceea ce privește finanțarea intervențiilor cu electrozi, echipa de medici români intenționează să depună un proiect la Ministerul Sănătății pentru subvenționarea de către stat.

Rezultatele intervențiilor de vineri au fost prezentate la cea de-a 29-a ediție a Congresului Național de Urologie Romuro 2013 de la București, manifestare științifică recunoscută și inserată pe agenda European Association of Urology. Evenimentul este organizat de Asociația Română de Urologie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Pierzi instant permisul auto. Se va da ordin UE, lege și în România: Nu se...
Amenzi mari pentru șoferii care nu respectă o regulă mai puțin cunoscută
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Cât plătește Australia pentru modernizarea submarinelor?